Funding Circle Review

Funding Circle is één van de kredietverstrekkers die het op een andere manier aanpakken. We hebben het hier welteverstaan over een manier die afwijkt van het reguliere verstrekken van krediet. Funding Circle is namelijk, naar eigen zeggen, het grootste crowdfunding platform ter wereld. Tijd voor ons om eens een nadere blik op deze partij te werpen.

Informatie over Funding Circle

Sinds enkele jaren is crowdfunding booming. Dit heeft puur te maken met het feit dat het moeilijker geworden is om geld bij een bank te lenen. Een prima alternatief is dan ook om geld bij het grote publiek te lenen. Bij crowdfunding leen je niet van één persoon 10.000 euro, maar juist van 1000 personen 10 euro. Op die manier worden de risico’s verspreid en kunnen vele investeerders in jouw project(en) investeren.

Wereldwijd zijn er ongelooflijk veel crowdfunding platformen te vinden. Naar eigen zeggen is Funding Circle dus de allergrootste partij. Wereldwijd is er dan ook al ruim 6 miljard euro opgehaald door Funding Circle. Daar kunnen vrij weinig concurrenten aan tippen.

Hoe werkt Funding Circle

Zoals we reeds zeiden, is FUnding Circle geen reguliere kredietverstrekker. Sterker nog: Funding Circle bemiddelt alleen in het verstrekken van krediet. Zij hebben namelijk een platform gebouwd waar vraag en aanbod bij elkaar komen. Ondernemers kunnen hun plan op het platform lanceren, waarop investeerders vervolgens geld in kunnen leggen.

Maar, wat zijn dan zoal de voorwaarden voor de ondernemers? En wat zijn zoal de voorwaarden voor de investeerders?

De voorwaarden voor de ondernemer

Heb je interesse om een project van je te laten financieren door middel van crowdfunding? Als je besluit om een crowdfunding project bij Funding Circle op te starten, dien je rekening met enkele voorwaarden te houden:

Je moet minimaal 2 jaar lang een omzet van € 30.000 hebben gedraaid
Je moet veel documenten aanleveren (jaarrekeningen, bankafschriften en aangiften van de inkomstenbelasting)
Je moet akkoord gaan met een fee die Funding Circle rekent voor het faciliteren van de investeringsronde

Als ondernemer kan je een plan indienen bij Funding Circle, waarna de kredietbeoordelaars aan de slag gaan. Op basis van je kredietscore krijg je te maken met een bepaalde hoeveelheid rente en kosten die je moet gaan betalen. Funding Circle hanteert hiervoor de volgende richtlijnen:

Je kunt een lening tussen de € 10.000 en € 250.000 aanvragen
Je hebt te maken met een looptijd tussen de 6 en 60 maanden
Je kunt tussentijds aflossen zonder het betalen van een boete
De rente is vanaf 3,79% per jaar.

Met name de rente is hierbij een aandachtspuntje. We benoemen hier bewust dat de rente ‘vanaf’ 3,79% per jaar is. Op basis van je kredietwaardigheid wordt namelijk het uiteindelijke rentepercentage bepaald. Het maximale rentepercentage is 19,99%.

De voorwaarden voor de investeerder

Als investeerder kan je volledig zelf bepalen in welke projecten je wenst te investeren. Het is echter wel belangrijk om te beseffen dat je jouw inleg altijd kunt verliezen, mocht het project onverhoopt op de fles gaan. Mede daarom heeft Funding Circle regels gesteld met betrekking tot de hoogte van de investering:Investeren kan vanaf € 100 per project
Maximale investering is € 80.000 waarbij er per project maximaal € 5.000 geïnvesteerd mag/kan wordenBij het doen van een investering moet je wel rekening houden met de kosten die Funding Circle rekent. Van elke investering wordt 1% van de verwachte rente gereserveerd voor Funding Circle. Op deze manier betaal je Funding Circle voor het gebruik mogen maken van hun platform.

De voordelen van Funding Circle

Overzichtelijke website
Duidelijke richtlijnen voor zowel ondernemers als investeerders
Middels de kredietscore wordt getracht om alle projecten succesvol af te ronden
Duidelijkheid en transparantie over de kosten voor zowel ondernemers als investeerders

Andere Leningen vergelijken

Vragen over een bepaald soort lening, neem contact op!